Anton til Danmarksmesterskab i schweiss 2015

Aica Silver Hunters Anton

Angelika kargoAica Silver Hunters Anton

Angelika kargo
Søndag den 23.august 2015 afholdt Dansk Kennel Klub DM på schweiss spor i plantagerne omkring Skive.

18 hunde fra hele landet, flest dog fra Jylland, havde kvalificeret sig til deltagelsen, dvs. opnået mindst 1. præmie på 1000 meter/40 timer spor afholdt efter anerkendte schweissprøveregler.
Da vi, min Weimaraner Aica Silver Hunters Anton og jeg fik kvalifikationen i hus tidligere på året, var det nærliggende at prøve kræfter med Danmarksmesterskabet.

Kort fortalt, det specielle ved en DM schweissprøve er, at alle spor er lagt ud med særlige sporelementer, for eksempel en sløjfe eller spids vinkel i et knæk. Derudover 3 sårlejer (1 med pürschtegn) og det obligatoriske, med startkassen på 20mx20m, hvor sporets begyndelse er ukendt, en tilbagegang (wiedergang) på 20 m og 4 knæk. Samtlige spor udlægges med færtsko og er 1000 meter/40 timers spor. Føreren og hunden bliver bedømt som team, for eksempel skal begge markere et sårlejr for at få højeste pointtal (10) for det element. Hvis føreren peger på et forkert sårleje, så giver det minuspoint. Man kan opnå 130 point i alt.
Ved knækkene er det godt, hvis føreren bemærker det korrekte element, som tilbagegang eller sløjfe for at bevare overblikket og understøtte hunden. Ja, og så skal tiden også overholdes, højst 1,5 time til at udrede hele sporet og det kan allerede være slut, hvis hunden ikke kommer ud af startkassen på 30 minutter.

Mødestedet var ved jagthytten på Bjørnevej i Skive. Der var dækket op til en god solid morgenmad. Vejrudsigten for dagen lød på meget tørt, høje varmegrader med frisk vind. Ikke lige det ideelle sporvejret. Desværre kunne vi heller ikke træne med meget sol i år, til gengæld foregik der meget træning i regnvejr og blæst.

Efter kort parole kørte vi til det område, hvor sporene til vores hold var udlagt. Deltagerne var fordelt på 6 hold med dommer og terrænhjælper (stifinderen).

Vi startede som nr. 2 i høj sol og en temperatur på over 25 grader. Anton kom ud af kassen uden de store problemer, men jeg var da meget i tvivl om det nu var det rette spor, men jeg stolede heldigvis på hunden. Anton gik frem i rask tempo og markerede ”desværre” ingen sårlejer. Jeg pegede på noget jeg troede var et sårleje, men det var forkert. Ved et andet var jeg meget i tvivl, stoppede også, men sagde ikke noget (øv, det var et!). Anton rodede lidt ved knækkene, men fandt altid det rette spor efter kort tid. De sidste 100 m var en tålmodighedsprøve, Anton var efterhånden meget påvirket af varmen, så vi kæmpede hårdt for at holde gejsten oppe.
Vi gik først forbi skindet (jeg så det heller ikke), men så vendte Anton tilbage med et ryk og vi var fremme. Det føltes bare dejligt, at komme i gennem uden tab.

Vi fik gode tilbagemeldinger, som vi kan fint bruge i vores træning fremover.

Der var i alt 8 hunde, som var uden tab og heraf blev de 5 bedste udpeget som vindere.

Danmarksmesteren, en Beagle, opnåede 106 point, vi fik 82 point i alt og vi manglede kun få point i at opnå en placering.

Vi var glade. Vi opnåede mere end forventet i det varme vejr og med den manglende markeringslyst hos Anton.

Derudover var vi også stolte af, at vores weimaraner har været en god repræsentant for racen i denne disciplin.

Der blev ikke udstedt diplomer, kun udleveret et bedømmelsesskema med optegningen af sporet og punktoptælling af de enkelte sporelementer.

Det var en spændende dag, med mange kontakter til erfarne hundeførere, og hvor vi oplevede en schweissprøve på en helt anden måde.

af Angelika Kargo