<

DCM hos Weimaraneren11-02-2019 - 15:49

Vedrørende avl og DCM – Dilated CardioMyopathy

Det tjekkiske weimaranerforbund har gjort os opmærksom på, at de aktuelt har en øget opmærksomhed på DCM hos weimaranerhunde.

Dansk weimaranerklub vil derfor opfordre alle avlere til at kigge godt efter, når de udvælger avlspartner, og vi fraråder at der vælges hunde ud fra de linier, som der kan være problemer med.

 

DCM er en kardiovaskulær sygdom, som fører til død i ung alder. Sygdommen fører til forstørret hjerte og dysfunktion af hjertets pumpefunktion. Symptomer er hoste, nedstemthed, åndenød, vægttab og bevidsthedstab (besvimelse). Mange af hundene ender med at dø en pludselig død. Tilstanden kan medicinsk behandles, men giver kun en begrænset øget levetid.

Hos de store hunderacer ses debut af symptomer omkring 4-5 års alderen (plus-minus 2 år).

Sygdommen kan diagnosticeres ved en ekkokardiografi (ultralyd) af hjertet. Der findes endnu ingen genetiske tests, som med sikkerhed kan sige om hunden vil udvikle DCM.

Hos hunde findes forskellige genetiske subtyper af DCM.

Der ses både recessiv og dominant arvegang.

Desuden mistænkes det, at forskellige mutationer, kan være årsag til sygdommen. Det er sandsynligt, at forskellige årsager er medvirkende. Der ses på forskellige gener, men også miljøfaktorer som kost, motion, stress og toxiner.

Forståelsen af genetikken i DCM hos hunde er stadig begrænset. Kompleksiteten i arvegang gør det vanskeligt at lave specifikke tests til påvisning af arvelig DCM.


<